Høyt oppe

Mens kollegaen instruerer og veileder fra bakken, beveger Anders Frendal seg målrettet og presist høyt der oppe i masta.
Fjorårets beståtte fagprøve har løftet både selvtilliten og humøret til energimontøren - ikke rart han svever høyt og smiler om kapp med vårsola.
Tekst og foto: Michael Ulriksen
På skjermen som viser opptaket til dronen, ser jeg en fokusert Frendal i full gang med å flytte tråder over i blokker for videre demontering av hele kraftlinja.
Bak han glitrer havet i det skarpe sollyset, og det er som om hele naturen i Vesterålen har våknet til liv denne nydelige marsdagen. Langt der nede maler vårsola hele Stokmarknes sentrum i gyldne valører, mens hvitkledde topper skyter opp fra ishavet og rammer inn det hele.
Godværsdagene
Frendal følger dronen med blikket der den sirkler rundt han, før han avslutter arbeidet og klatrer ned fra masta.
- Ikke vanskelig å forklare at en dag som denne veier opp for mange uværsdager ute i felt, sier en smilende Frendal i det foten hans treffer bakken.
Sammen med kolleger fra Noranett, har han startet arbeidet med å demontere strømlinja som tidligere var forsyningen til gamle Stokmarknes trafo.
For å komme hit har vi har humpet oss frem over stokk og stein, bekker og kratt på en barsk ATV.
I tillegg til Noranett-ansatte fra Vesterålen, er også noen av selskapets ansatte fra Ballangskontoret hentet inn som forsterkninger for å få arbeidet til å gå så effektivt som mulig.
Pappa viste vei
- Jeg har hele veien blitt tatt godt imot av alle her, og føler meg skikkelig heldig som får være en del av en så trivelig og sammensveiset gjeng, sier Frendal.
Det var faren som først foreslo denne utdannelsen for 24 åringen, som brukte noen år på å finne sin yrkesvei.
- Pappa kjente til Noranett via sin jobb i anleggsbransjen, og han mente kombinasjonen av en solid og seriøs arbeidsgiver og den fysiske og varierte arbeidshverdagen ville passe meg perfekt. Han hadde helt rett, konstaterer Frendal.
Variert og meningsfylt
Han beskriver en spennende og variert jobb, med et meningsfullt samfunnsoppdrag i bunnen – nemlig å vedlikeholde og bygge ny kritisk infrastruktur for å opprettholde lokalsamfunnene og alle deres funksjoner.
- For å komme oss rundt på oppdrag må vi ofte benytte ATV, snøscooter, båt og til og med helikopter. Fremme på lokasjon handler det om å befare, klatre i master, demontere og vedlikeholde. Få dager er like, men de fleste av dem er fylt med læring og mestringsfølelser. Det blir ikke så mye bedre enn det, proklamerer Frendal.
Les mer om å ta fagbrev hos Noranett
Uværsmodus
Da uværet Ingunn traff landsdelen i fjor vinter, fikk han og kollegene virkelig kjenne på viktigheten av jobben de gjør.
- Strømmen er livsviktig for mange og man motiveres ekstra til å gjøre en god jobb når uværet har vært på besøk. I slike situasjoner er det som om man går inn i en annen modus. Overtid blir ikke overtid på samme måte som ellers. Man går litt på autopilot og har kun en tanke i hodet – finne feilene og gi folk strømmen tilbake, sier Frendal.
Han presiserer at de likevel aldri lar arbeidet gå ut over sikkerheten.
- Det ligger i ryggmargen å ha dyp respekt både for de sterke kreftene på linja og i været, poengterer han.
Fagbrev, jobb og hus
Når klatreselen er koblet fra og arbeidsdressen hengt i skapet, bruker energimontøren fritiden til å pusse opp.
- Jeg har kjøpt meg hus på Melbu, så det er ingen problem å fylle timene utenfor jobb, medgir han.
Som ferdig utdannet energimontør - fagbrevet tok han for et år siden - fast jobb blant trivelige kolleger og egen bolig i hjembygda, innrømmer Frendal at det går bra om dagen.
- Det har tatt litt tid å finne rett yrkesvei, men nå føler jeg virkelig jeg har truffet blink, avslutter energimontøren fra Melbu.
Kunne du tenke deg å ta fagbrev hos oss?
Kontakt Marianne Leite
Telefon: 479 07 622
E-post: Send e-post