Nettleie i Hadsel, med eller uten kraftkrevende industri i området
Forrige uke kom nyheten om at datasenteret på Myran legger ned. En direkte konsekvens av dette er at nettleia øker for kundene i Hadsel. Det er uforståelig for mange. Det skjønner vi. For nettleie er strengt regulert og vanskelig både å forstå og å forklare. Det verserer både spørsmål og påstander rundt dette. Her er forklaringen på flere faktorer som spiller inn på nettleien.
Historikk nettleia i Hadsel 2021-2024
Nettleia i Hadsel ble noe redusert fra 2021 til 2022. Samtidig ble den satt opp i nabo-områdene Andøy og Lofoten. Se graf med tall fra NVE. Etableringen av datasenteret var en direkte årsak til nedgangen i Hadsel. Uten datasenteret ville det vært en økning i Hadsel også i 2022. Med andre ord har datasenteret gjort at kundene har betalt mindre nettleie i to år.
Graf laget med tall fra NVE: Hadsel og Andøy viser til konsesjonsområdene som i perioden endret navn til Noranett Hadsel og Noranett Andøy, tidligere Trollfjord Nett og Andøy Energi Nett. Avgifter til staten kommer i tillegg (forbruksavgift). Grafen tar utgangspunkt i husstand med forbruk på 20.000kWh/året.
Tabell: Nettleien består av en variabel del, kalt energiledd, som dekker kostnader som kan variere, som strøm som går tapt under transport. Den faste delen, kalt fastledd, dekker kundens andel av faste kostnader som bygging, drift, vedlikehold, måling, avregning og fakturering. Disse utgjør sammen total nettleie. Beløpene er ekskludert avgifter.
Nødvendige investeringer og ny nettleiemodell
I 2020 og 2021 investerte nettselskapet i nye Stokmarknes trafostasjon og kabelnett til Børøya. Dette var en nødvendig oppgradering av vår infrastruktur. Det gir bedre forsyningssikkerhet, men påvirker nettleia de to neste årene. Denne investeringen er uavhengig av datasenteret.
I 2023 ble nettselskapene pålagt å gå over til effekttariff. Da ble en større del av nettleia lagt til fastleddet. Derfor denne økningen. Energileddet ble justert ned. Dette gjelder ikke bare i Hadsel. Totalt ble nettleia likevel lavere for kundene i Hadsel.
1.1. 2024 måtte Noranett sette opp nettleia, fordi Statnett økte nettleien i transmisjonsnettet, som igjen øker våre kostnader. Forbruksavgiften økte også i 2024. Denne faktureres via nettleia, men er ikke inntekt for nettselskapet.
Inflasjon må tas med i regnestykket
Om vi justerer nettleia i 2021 ut fra inflasjonen som har vært etterpå, for å gjøre den sammenlignbar med 2024, ville den vært på totalt 65,85 øre per kWh. Øker vi 2024-prisen med 20 prosent, blir ny nettleie etter økningen 65,32 øre/kWh. Dette eksempelet er ved et forbruk på 20.000 kWh, som regnes som en gjennomsnittlig norsk husstand.
Har ikke investert i infrastruktur til datasenteret
Noranett startet bygging av ny kabel mot Stokmarknes sentrum før datasenteret ble bygd ut. Det var en ordinær reinvestering i linjenett slik at vi i dag har lagt hele linjen i kabel og er i ferd med å rive luftlinjen. Den gikk tilfeldigvis forbi Myran, men har ikke noe med datasenteret å gjøre.
Vi har lagt til rette for ny industri på Børøya, der også bedriftene må ta sin del av kostnadene i form av anleggsbidrag. Sett i sammenheng med kryptoutvinning er det et eiendomsselskap som har etterspurt kapasitet. Noranett har tilknytningsplikt og må tilknytte nye anlegg når kunder etterspør kapasitet. Leieavtale mellom eiendomsselskapet og leietaker er utenfor denne prosessen.
Datasenteret avvikler – hva med den tilgjengelig strømmen?
Nettkapasiteten som tomteeieren har tilgjengelig kan brukes til annen virksomhet, da det er tomteeier, med sitt anleggsbidrag, som har fått denne kapasiteten bygget ut. Ny industri kan leie anlegget hos tomteeier.
Fusjonen har ikke påvirket nettleia
Noranett består av tre konsesjonsområder. Disse er ikke påvirket etter fusjonen mellom Trollfjord, Andøy Energi og Nordkraft. Hadsel er samme konsesjonsområde som tidligere. Det samme gjelder Andøy. Noranett består av tre juridiske enheter, Noranett Hadsel AS er en av disse. Alle Noranett-selskapene er 100 % eid av Nordkraft. Nordkraft-konsernet har følgende eiere: Hålogaland Kraft Holding: 37,62 %, Narvik kommune: 35,60 %, Jämtkraft AB: 19,93 %, Trollfjord AS: 4,40 % og Andøy Energi Holding AS: 2,45 %. De to sistnevnte er hver for seg eierselskapene til kommunene Hadsel og Andøy.
Inntektsramme fastsettes av NVE
Nettselskap har monopol, og er derfor sterkt regulert av myndighetene. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fastsetter årlig tillatt inntekt for hvert enkelt nettselskap. Dette fungerer dermed som et tak på hvor store inntekter vi kan ha hvert år, og begrenser dermed hvor mye nettleie vi kan hente fra kundene våre. Nettleien skal dekke nettselskapets kostnader til drift, vedlikehold og investeringer i nettet. Kostnadene for å drifte nettet endres ikke av at en kraftkrevende virksomhet legger ned drifta. Det er grunnen til at nettleia nå må øke for de resterende nettkundene. På samme måte vil nettleia justeres ned dersom det kommer inn ny kraftkrevende industri (som må betale sin del av den totale nettleia).
Som monopol har ikke nettselskap lov til å tjene penger på lik linje med de som driver med konkurranseutsatt virksomhet.
Alle som er tilkoblet strømnettet betaler nettleie, som går til drift, vedlikehold og investeringer i nettet. Datasenteret bidro betydelig, og det må nå dekkes opp av gjenværende kunder. Dette resulterer i en økning på 20 prosent i nettleien. Hadde ikke datasenteret vært her, ville nettleia vært økt tidligere.
Les mer hos NVE: Anleggsbidrag - NVE