– Da vi så at det gikk rette veien, hadde vi et håp om å ha alt på plass i tide før helga. Men det var flere usikkerhetsmomenter. Blant annet hadde vi en kritisk situasjon i dag tidlig da forbruket var helt i grenseland. Heldigvis hjalp det å varsle kundene via SMS, og vi så at forbruket gikk nok ned igjen. Men nå har hovedforsyninga spenning igjen, og alle kan bruke strøm som normalt, sier Terje H. Andreassen, Noranett sin nettsjef i Andøy.

Han, hele teamet i Andøy og flere involverte fra hele konsernet har hatt en i overkant spennende uke. 

– Vi er en sliten gjeng her nå. Montørene har vært ute tidlig og sent. Vi har hatt folk i beredskap i hele regionen. Montører og ingeniører har kommet til Andøy og hjulpet til, og flere har bidratt digitalt. Da er det ekstra godt for alle å gå mot helg med normal spenning til kundene våre, og å komme hjem og ha fritid sammen med familiene våre, sier han.

Takker kundene

Andreassen takker alle tålmodige kunder for at de har klart å holde ut med strømsparing i mange dager. 

– Takket være deres innsats unngikk vi sonevise utkoblinger, og alle har hatt strøm, selv om det har vært begrenset, avslutter han.

Det var torsdag for en uke siden at uværet forårsaket feil på begge forsyningene fra Hinnøya til Andøya. Feilene ble funnet, og tidlig fredag morgen var reserveforsyninga (66 kV) i drift igjen. Kapasiteten i den er begrenset, og alle kunder har derfor holdt forbruket sitt på et minimum for å unngå sonevise utkoblinger den siste uka. Mandag morgen var alt klart for å rette feilen på hovedforsyninga (132 kV), og denne feilrettingen har hatt hovedfokus denne uka.


Endelig er strømmen tilbake, etter ei tøff uke. Jonas Pettersen, Rolf Arne Barosen, Tommy Lyngra Søberg, Sander Johannessen og Ine Christin Christensen.

 

Følg hele saken nedenfra og opp på denne siden.

Kl. 09:00 Slå av alt unødvendig

Hold forbruket nede selv om det er kaldere ute.

Kl. 09:45: Takk for rask respons. Vi merket at forbruket gikk ned. Det er viktig at du holder ut og ikke øker forbruket nå. Utsett det du kan til strømmen er tilbake til normalen. (les mer) På forhånd takk.

Kl. 09:00: På morgenen torsdag er forbruket kritisk høyt. Slå av det du kan. Kunder er varslet via SMS.

Retting av hovedforsyninga går etter planen.

7. februar

Kl. 12:40: Hold ut og hold varmen

Vi er helt imponert over at folk er så flinke til å holde forbruket nede over tid. Vi vet at det er krevende å ikke ha normal komfort hjemme ei uke i starten av februar.

I går var det flyvær, og vi fikk befart 132 kV-linja. Det var betryggende å se at det ikke er flere feil på den enn den vi jobber med å rette. 

Rettingen av feilen på hovedforsyninga er godt i gang. Går alt etter planen, kan normal strømforsyning være tilbake i helga. Det betyr at det ikke er mange dagene igjen å holde ut sparingen. Lading av mobil krever ikke mye strøm, så pass på å holde deg tilgjengelig for oppdateringer om situasjonen.

Hold varmen

Men det er kaldt ute, og vi deler derfor noen tips til hvordan du kan holde på varmen inne uten å øke strømforbruket:

 • Hold på å ha varme og kalde soner i hjemmet. Prioriter varme i oppholdsrom. Bruk vedfyring om du har.
 • Gardiner kan både isolere mot kulde og holde varmen inne samt hindre sniktrekk. Lukk gardinene for å hindre varmetap og sniktrekk. Sniktrekk i hjemmet kan føre til at temperaturen føles kaldere enn hva termometeret viser. 
 • Bruk ullklær hjemme, spesielt ullsokker eller tøfler, for å holde deg varm.
 • Å bruke vannkoker og kaffetrakter er ikke de store strømtyvene.

Fordel forbruket utover dagen

Vi vet at du bare bruker den strømmen som er nødvendig. Tenk også på å fordele forbruket utover dagen. Ikke bruk oppvaskmaskin og stekeovn samtidig for eksempel. Andre tips for å holde forbruket nede:

 • Dusj kortere i lavere temperatur.
 • Om du kan vente til strømmen er tilbake med å vaske klær, er det det beste. Er det nødvendig å vaske nå, fyll maskinen for å minimere bruken av varmtvann. Husk, vaskemaskinen bruker mye varmtvann. Unngå bruk av tørketrommel nå.
 • Oppvaskmaskin: Unngå å vaske opp for hånd da det krever mer strøm for å varme opp vaskevannet enn energien en oppvaskmaskin bruker for en full syklus. Ved å senke temperaturen i oppvaskmaskinen kan du redusere energiforbruket. Skyll kopper og fat med kaldt vann før du plasserer dem i maskinen, istedenfor å bruke varmtvann. Fyll maskinen før du starter den. 
 • Om det blir helt nødvendig å lade elbilen – gjør det på natta da øvrig forbruk er lavest.
 • Slå av lys i rom du ikke oppholder deg i.

Fakta strømforbruk i en normalsituasjon

I boliger fordeler strømforbruket seg gjennomsnittlig på følgende måte:

 • Oppvarming av bolig: 60 %
 • Oppvarming av varmtvann 15-20 %
 • Belysning: 10 %
 • Teknisk utstyr: 15 %
 • For de som har el-bil vil forbruket fordele seg annerledes.
   

6. februar

Kl. 11:40: Ikke øk forbruket nå

Det blir kaldere og mer vind, og forbruket nærmer seg grensen på det vi har tilgjengelig i nettet. – Folk har vært veldig flinke, og vi ber om at dere holder ut noen dager til, sier Terje H. Andreassen, nettsjef i Noranett i Andøy.

Han oppfordrer til å bruke ved til oppvarming så langt det er mulig, og informerer om at kommunen har lagt ut en liste over forhandlere i tilfelle noen går tom.

– Aggregat er en backup som noen har i tilfelle strømmen går. Vi har vært i kontakt med de som har aggregat, for å få dem over på aggregatdrift. Andøya Space går over nå, og flere kommer etter, sier han.

– Noen bidrar også andre veien. Aktører som Andfjord Salmon har store aggregat, og kjører strøm inn i nettet for å bidra til alle som bor her. Dugnadsånden på øya er stor, og alle vil det beste for hverandre, sier nettsjefen.

Noranett håper fortsatt på å unngå sonevise utkoblinger (Andøy: Ikke øk forbruket nå), men ber alle være forberedt på at det kan bli nødvendig om forbruket blir høyere.

Status hovedforsyning

– Vi har fortsatt god hjelp fra resten av konsernet, og har blant annet fått hit en ingeniør som leder prosjektet med retting av 132-kV-feilen, sier han. 

Det har vært jobbet på spreng også her. For å ha alt klart til entreprenøren kom nordover, ble derfor Renta på Sortland kontaktet grytidlig lørdag morgen. 

– De hev seg rundt på kort varsel og skaffet det vi trengte så det var klart mandag morgen. Da stilte de her med to mann som jobbet en lang dag for å få på plass telt og utstyr. Feilrettingen her er omfattende og tar tid, men Omexom er på plass nå og er godt i gang, sier Andreassen.

I dag tillater været helikopterbefaring av nettet. Noranett prioriterer da strømnettet i Andøy før resten befares.
 

4. februar:

Kl. 20:40: Forbereder feilretting og soneutkoblinger

Så langt har søndagen vært rolig for Noranett i Andøy. Nå forberedes neste uke, som har to utfordringer: retting av hovedforsyninga og å klare å holde forbruket lavt nok.

– Med god hjelp fikk vi rettet alle feilene i lavspentnettet i går, foruten Ramnan og en hyttekunde, og våre montører har fått seg en velfortjent hviledag, sier nettsjef Terje H. Andreassen.

Han har brukt dagen sammen med andre til forberedelser til retting av hovedforsyninga, 132 kV mellom Hinnøy og Andøy, samt forberedelser til mulige sonevise utkoblinger.

– Entreprenøren som skal reparere hovedforsyninga er på tur nordover med både montører, deler og utstyret som trengs. De kommer i morgen. I går fikk vi gravd frem kablene, så alt skal være «dekket og klart» til de kommer, sier han.

Fortsett å spare

Nettselskapet skryter av kundene, som har tatt sparebeskjeden på alvor. 

– Folk har vært veldig flinke. Nå håper vi bare at de holder ut noen dager til. I morgen er det mandag, og arbeidsplasser som har hatt strømmen mer eller mindre avslått i helga våkner til liv. Husk å tilpasse strømbruken hjemme når du drar på jobb i morgen, tipser Andreassen.

Han registrerer også at bedrifter utfordrer hverandre til å holde forbruket nede, og setter pris på initiativet. 

Sonevise utkoblinger

Det som skjer om forbruket øker og nærmer seg grensen for strømmen som er tilgjengelig i nettet i Andøy, er at Noranett må sette i gang med sonevise utkoblinger for å unngå at alle blir strømløse igjen. 

– I en presset situasjon har vi mulighet til å dele nettet inn i soner, og koble disse ut og inn etter en plan. Dette kan være totimers-intervaller, for eksempel. Slik kan vi bedre fordele forbruket i nettet når kapasiteten er lavere enn behovet. Men det er ikke enkelt. Vi er blant annet lovpålagt i en slik situasjon å skjerme blant annet helseinstitusjoner og skoler, så det krever en del manuelle koblinger ute i nettet, forklarer han.

Forutsigbarhet

En slik plan for sonevise utkoblinger blir forberedt i dag. Blir det nødvendig å ta den i bruk, vil det publiseres på nettsiden, og hver enkelt kunde varsles om det via SMS. 
– Det vil gi en viss forutsigbarhet, og kan på mange måter sammenlignes med planlagte utkoblinger. Forskjellen er at det vil bli flere utkoblinger over en lengre periode, om nødvendig noen dager. Dette er jo ikke noe vi ønsker å gjennomføre. Men må vi så må vi. Jeg ber derfor alle om å holde forbruket nede også når arbeidsuka starter og når det blir kaldere ute, avslutter nettsjefen.
 


Det klargjøres for feilretting på 132 kV.

4. februar kl. 09:00: Feilene i lavspentnettet er rettet. Forbruket holdes lavt, det er veldig bra. Ny utfyllende oppdatering kommer i ettermiddag/kveld.

3. februar

Kl. 10:30 Foreløpig kontroll i Andøy - men fortsett å spare

Lørdag morgen er det foreløpig kontroll på strøm til kundene i Andøy. – Folk er flinke til å spare på strømmen. Da er det i en presset situasjon nok til at alle har, sier nettsjef Terje H. Andreassen.

Det er fortsatt feil på 132 kV, hovedforsyninga til Andøy. En leverandør med montører og utstyr er på tur nordover for å reparere.

 – Vi regner med at det kan ta en uke før denne er i drift igjen, vi ber derfor alle om å være tålmodige og fortsette å bruke lite strøm. Vi vet det er krevende, men det er den eneste løsningen for at alle skal ha strøm i denne perioden, sier Andreassen.

Kulda kommer – ikke øk forbruket

Det er meldt lavere temperaturer og vind neste uke. Det bekymrer nettsjefen litt. De ser at folk klarer å holde forbruket nede nå, og ber dem om å forberede seg på at det blir kaldere.

– Det er viktig å ikke ha høyere forbruk totalt enn nå. Den lange varme dusjen må du dessverre se langt etter. Det som bruker mest strøm er oppvarming: varmtvann, oppvarming av rom og varmekabler. Og lading av el-biler. Tenk på hvordan nødvendig oppvarming kan fordeles. Ikke varm opp flere rom enn nødvendig, og ta heller på en ekstra genser enn å øke temperaturen inne, sier han.

Det er flere aktører som har gått over til aggregatdrift for å ikke belaste nettet unødvendig. 

– Så alle bidrar, legger han til. 

Jobber på spreng

Det er fortsatt flere mindre feil i nettet på øya. Flere arbeidslag er ute på feilretting, både egne og tilreisende fra andre deler av konsernet. 

- Jeg er stolt av folkene våre. All kompetansen de har kommer til sin rett på dager som dette. Ikke bare er de energimontører, men også gravemaskin- og maskinførere. Da har vi alt vi trenger for å rette mindre feil, og er ikke avhengig av eksterne entreprenører, sier han.

Helikopterbefaringen i går ble avbrutt som følge av dårlig sikt. De håper nå på at det er en mulighet i morgen. 

- Det vil gi en bedre oversikt på kort tid enn å befare fra bakken. Samtidig får vi sjekket nettet som ligger i områder med rasfare, der det sikreste er å befare fra lufta, sier Andreassen.

Om du ser feil i nettet: hold avstand og meld fra.

 

 

2. februar

Kl. 16:20: Vi må dele på den strømmen vi har

- Du som har strøm: Skru av alt du ikke trenger, så får flere strøm til det de trenger, oppfordrer nettsjef Terje H. Andreassen.

Det er begrenset med kapasitet i strømnettet i Andøy. Fortsatt er det mange som ikke har fått strømmen tilbake. Det er derfor viktig at alle bidrar til å holde forbruket nede.

- Det er ikke LED-lys som bruker mye strøm. Så du trenger ikke sitte i mørket. Det beste du kan gjøre for å avhjelpe situasjonen er å bruke mindre strøm til varmtvann. Du kan begrense strømbruk til oppvarming, for eksempel med å redusere hvor mange rom du oppholder deg i. Har du vedovn, bruk den. Ikke lad elbilen om det ikke er helt nødvendig, sier han.

Blir det for høy belastning i nettet, kan det føre til strømbrudd som rammer flere. Det kan også bety at strømmen må kobles ut sonevis i perioder for å fordele mellom alle kundene.

- Vi har fått forsterkninger fra konsernet, og jobber på til vi har rettet feilene. Blant annet har vi nå fått Lovik kraftverk i drift igjen, avslutter Andreassen.

 

Kl. 9:10: Anstrengt situasjon i Andøy: har du strøm, spar på den

I Andøy er det fortsatt feil på hovedforsyninga, 132 kV. Feilen på reserveforsyninga, 66 kV, ble funnet i går kveld og er utbedret i natt. Linja ble spenningsatt ca. kl. 04:00.

- Ettersom dette er reserveforsyning er det lavere kapasitet til øya enn det som normalt kreves. Derfor er det en anstrengt situasjon. Per nå er nærmere 700 kunder uten strøm, og vi ber de som har fått strømmen tilbake om å ikke bruke mer enn nødvendig, sier nettsjef Terje H. Andreassen.

Han forklarer at med å holde forbruket nede hjelper kundene til mens de jobber for å få strømmen tilbake til alle. Montører har jobbet hele natta, og hviler nå for å fortsette feilretting senere i dag. 

- Linjenettet skal befares med helikopter nå på formiddagen. Samtidig er uthvilte montører på tur fra Narvik med nødvendig materiell for å bistå i rettearbeidet, sier han. 
 

1. februar:

Kl. 21:30: Feilen i Andøy lokalisert og feilretting i gang

Feilen på 66 kV-linja er nå lokalisert. Feilretting er i gang, og Noranett beregner å ha strømmen tilbake kl. 05 fredag morgen.

- Montørene våre har lokalisert feilen til et punkt på linja der begge stopler er knekt nesten ved rota. Vi har både maskiner og nye stolper på tur til stedet, sier nettsjef Terje H. Andreassen.

Han forklarer at det må både graves og monteres før de kan koble til. Etter uværet er det også ventet at det dukker opp flere feil som ikke er registrert som følge av at strømmen var borte da det stod på som verst. Det er derfor sannsynlig at det blir helikopterbefaring av linjenettet i morgen.

- Når strømmen er tilbake er det viktig at folk ikke bruker mer strøm enn nødvendig. Nettet kan være ustabilt til vi får oversikt og kontroll over andre feil vi kan ha. Spar derfor på strømmen inntil videre. Vi har også godt samarbeid med resten av konsernet, som stiller med uthvilte montører her i morgen tidlig. Her gjør vi det vi kan for at andøyværingene skal få strømmen tilbake så snart som mulig, sier han og håper folk kan stå opp til lys i pæra i morgen.

Bilde av feilen (se første pressemelding under bildet):

 

Kl. 15:20 Hele Andøya uten strøm

Uværet har forårsaket feil på begge forsyningene inn til Andøya. Det er uklart når strømmen vil være tilbake.

- Været har roet seg nå, og det er mulig for våre montører å gjøre feilsøk. Hovedfokus nå er å finne feilen på 66 kV-linja mellom Risøyhamn og Sortland. Alle tilgjengelige montører jobber med dette nå, og får utnyttet dagslyset så lange det varer, sier nettsjef i Andøy Terje H. Andreassen.

Den andre feilen er på 132 kV, og er langvarig. Den vil ikke kunne løses med det første. 

- Vi er også i kontakt med kommunens krisestab. Tenk på dine naboer og særlig eldre som bor alene. Sjekk om de har det varmt og ellers har det de trenger, oppfordrer han.